Over ons

17 doelen die je deelt is een initiatief van ondernemer Anne-Marie Rakhorst en Duurzaamheid.nl. Anne-Marie’s missie is ervoor te zorgen dat iedereen de Werelddoelen (SDGs) kent, die de Verenigde Naties eind 2015 opstelden: 17 doelen die samen de wereld gezonder, eerlijker en veiliger moeten maken. Juist kinderen spelen een superbelangrijke rol bij het halen ervan. ‘Zij zijn de leiders van morgen. Met hun open blik en creatieve brein dagen ze volwassenen uit om sneller en slimmer actie te ondernemen. Bovendien, de toekomst van kinderen hangt af van de acties die we nu nemen’, zegt Anne-Marie. 

Maak kennis met 17 doelen die je deelt

Hoe het begon

In september 2016, begon het met 17 filmpjes, die een voor een werden gelanceerd. 17 kinderen vertellen daarin waarom het nou juist zo belangrijk is om samen te werken aan hún doel. 

En toen?

De filmpjes werden massaal gedeeld en goed nieuws volgde snel: de SDG-coördinator van het ministerie van Buitenlandse Zaken vroeg de kinderen om officiële Kinderambassadeurs voor de Werelddoelen te worden. 

Op 1 juni 2017 werden de 17 ambassadeurs officieel benoemd, heel toepasselijk op de Dag van de Rechten van het Kind. Ze mochten gaan meedenken over oplossingen voor een eerlijke, veilige en schone wereld. Vanaf die dag kregen de ambassadeurs een belangrijk stem op scholen, in bestuurskamers én in de Tweede Kamer. O ja, en in het Museon in Den Haag, waar de filmpjes binnenkort te zien zijn op de permanente tentoonstelling One Planet

En nu?

We zorgen er op allerlei manieren voor dat iedereen de Werelddoelen niet alleen kent, maar er ook mee aan de slag gaat. En daarbij richten we ons dus vooral op kinderen. Hoe?

Wegwijzer

De 17 Doelen Wegwijzer is een handige routebeschrijving die kinderen langs alle doelen leidt, met informatie, weetjes, filmpjes, interviews én tips om zelf aan de slag te gaan. De Wegwijzer is gemaakt in samenwerking met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Elk jaar in mei, als het CBS bekendmaakt hoe het er in Nederland voor staat met de doelen, krijgt ook de Wegwijzer een update.

Lesmateriaal

Met de lesomgeving kunnen kinderen vanaf mei 2020 in de klas of thuis aan de slag voor de Werelddoelen. Voor elk doel is een interactieve les ontwikkeld. Van quiz tot proefje, van ontwerpvraag tot complete verkiezingscampagne, op allerlei manieren worden de doelen nóg meer tot leven geblazen.  

Evenementen

Om de bekendheid van de Werelddoelen te blijven vergroten, spelen ze een rol in allerlei evenementen die we organiseren. Deze bijvoorbeeld:

Op 1 juni 2017 werden in NEMO Science Museum de Kinderambassadeurs benoemd, tijdens een middag die in het teken stond van kinderen en de Werelddoelen. Hier lees je meer.

Op 4 april 2018 vond in NEMO Science Museum de 17 Doelen Jongerentop plaats, waar kinderen onder begeleiding van oud-Jeugdjournaalpresentator Milouska Meulens plannen smeedden voor hun ideale wereld in 2030. Kijk hier wat er gebeurde.


Op 15 mei 2019 vond in NEMO Science Museum de Kindergehaktdag plaats: de kinderversie van Verantwoordingsdag: het jaarlijkse moment waarop het CBS een rapport over de stand van zaken rond de Werelddoelen aan de Tweede Kamer overhandigt. De 17 Doelen Wegwijzer werd gepresenteerd tijdens een live kindertalkshow. Hier blik je terug.  

Gastdocent

Voor wie in de klas nóg meer uit de Werelddoelen wil halen, bieden we interactieve gastlessen aan. Neem voor de mogelijkheden contact op via info@17doelendiejedeelt.nl.

In de media

Via deze link zie je een selectie van de berichten die in de media verschenen over de kinderambassadeurs en 17 doelen die je deelt.

17 doelen die je deelt is gevestigd in de Holie Hub, het eerste SDG House in Noord Brabant!