Over de wegwijzer

Welkom! Op deze site reis je langs 17 doelen die van de wereld een fijnere plek moeten maken. Onderweg vind je leuke quizzen, weetjes, DIY’s, filmpjes en nog veel meer. Zodra je de weg gevonden hebt, kun je zélf gaan meewerken om de doelen te halen. Een paar vragen en antwoorden over de 17 Doelen Wegwijzer. 

17 doelen? Eh, nooit van gehoord!

Geeft niet hoor, nu wel. Het zit zo: in 2015 ondertekenden 193 wereldleiders van de Verenigde Naties 17 Werelddoelen. In het Engels heten ze de Sustainable Development Goals (SDGs). Samen moet ze wereldwijd een einde gaan maken aan allerlei dingen die die het leven op aarde niet makkelijker maken. Extreme armoede, ongelijkheid en klimaatverandering bijvoorbeeld. De deadline voor deze doelen is 2030: als jij volwassen bent dus. 

Hoe weten we hoe het ermee staat?

Als je een doel wilt halen, moet je meten of je stappen in de goede richting zet. In Nederland doet het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat. Sinds 2016 meet die cijferexpert hoe Nederland ervoor staat vergeleken met andere EU-landen. Daar wordt een rapport van gemaakt, dat elk jaar op Verantwoordingsdag (de derde woensdag in mei) wordt overhandigd aan de Tweede Kamer.

Duidelijk. Maar waarom dan deze 17 Doelen Wegwijzer?

Officiële volwassenensites over de doelen zijn best ingewikkeld (en saai) voor kinderen. Om te zorgen dat ook kinderen in Nederland aan de slag kunnen met de doelen, bedacht Anne-Marie Rakhorst (Duurzaamheid.nl) in 2019 de 17 Doelen Wegwijzer: de kinderversie van dat rapport van het CBS. ‘Ook kinderen hebben recht op de informatie die het CBS presenteert, want het gaat in 2030 vooral om hún wereld’, zegt ze. ‘Als je weet wat er aan de hand is in de wereld, kun je zelf actie ondernemen en volwassenen aanspreken over jouw toekomst. Kinderen hebben weliswaar geen stemrecht, ze hebben wel een stem!’

Op school en thuis in actie!

Goed nieuws: de 17 Doelen Wegwijzer is in 2020 uitgebreid met een interactieve lesomgeving. Daar vind je 17 interactieve lessen. Thuis of op school: overal kun je nu met interessante quizzen, proefjes en opdrachten meer ontdekken over alle doelen. Hoe meer kinderen in actie komen, hoe groter de kans wordt dat we de deadline gaan halen. Doe je mee?


De 17 Doelen Wegwijzer is een initiatief van Duurzaamheid.nl. De cijfers en feiten in de Wegwijzer zijn gebaseerd op de Monitor Brede Welvaart & de Sustainable Development Goals 2020 van het CBS.


CBS