20 July 2021

Trap tegen troep: laten we stoppen met afval!

Er komen steeds meer mensen op onze planeet. In 2050 zijn we volgens de Verenigde Naties met bijna tien miljard mensen. Maar de aarde groeit niet mee. Dus moeten we handiger omgaan met alles wat de aarde ons geeft: grondstoffen zoals hout, olie, water en goud. De Nederlandse overheid wil daarom dat in 2050 al ons afval een tweede leven krijgt. Spullen moeten dus zo worden gemaakt dat ze steeds opnieuw gebruikt kunnen worden. Want dan hebben we zo min mogelijk nieuwe grondstoffen nodig. Circulaire economie, heet dat.

In zo’n circulaire economie bestaat er geen afval. In plaats van spullen na gebruik weg te gooien en te verbranden, proberen we spullen zo lang mogelijk opnieuw te gebruiken. Is opnieuw gebruiken geen optie meer? Dan zorgen we dat we de grondstoffen waarmee onze spullen gemaakt zijn, opnieuw gebruiken. Grondstoffen zijn alle materialen en onderdelen die nodig zijn om iets te maken.

Om een circulaire economie te bereiken, moeten we stoppen met afval. Maar hoe doe je dat? De Trap tegen troep geeft antwoord op die vraag. In gewone-mensen-taal, zodat iedereen, van jong tot oud, snapt wat er moet gebeuren.

Trap Tegen Troep - Duurzaamheid.nl

Dit is ’m. De Trap tegen troep. De Trap tegen troep laat stap voor stap, of beter trede voor trede, zien hoe we anders met onze spullen en ons afval kunnen omgaan. Elke trede van de trap staat voor een andere aanpak. En daarbij geldt: hoe hoger op de trap, hoe beter.

De oven in

Helemaal onderaan de Trap tegen troep vind je een rode trede. Op dit moment verdwijnen heel veel spullen die we weggooien in de verbrandingsoven. Maar dat willen we niet meer! Want wanneer je spullen verbrandt, gaan de gebruikte grondstoffen verloren en kunnen ze dus niet meer opnieuw worden gebruikt. Hopelijk kunnen we deze trede over een paar jaar verwijderen en worden er geen spullen meer verbrand.

Afval = grondstof

Plastic afval apart inzamelen: doe jij dat al? Door plastic apart in te zamelen, kan het gerecycled worden. Dat betekent dat het plastic afval helemaal uit elkaar wordt gehaald, tot hele kleine stukjes, en dat de restjes plastic die overblijven gebruikt kunnen worden voor een nieuw product. Afval is dan dus een grondstof.

Helaas wordt de kwaliteit van de kleine plastic stukjes bij recyclen steeds wat minder. Hierdoor kan van een plastic flesje maar lastig een nieuw plastic flesje worden gemaakt dat er net zo mooi uitziet. In plaats daarvan worden de kleine stukjes plastic die na recyclen overblijven vaak gebruikt voor spullen waarbij het wat minder belangrijk is hoe ze eruit zien. Bankjes in het park bijvoorbeeld.

Een nieuw leven 

Misschien kun je je nog wel herinneren dat je in groep 1 of 2 ging knutselen met wc-rolletjes. Zo zijn er tal van producten die vaak na een tijdje gebruiken worden weggegooid, terwijl ze nog prima opnieuw te gebruiken zijn, maar dan voor iets anders. Zo zijn lege glazen flesjes leuk om te gebruiken als vaas en kun je van een oude tractorband een schommel maken!

FF fiksen

Mobieltje stuk, nieuwe kopen? Nee! Een kapot scherm of een batterij die niet meer werkt kun je laten repareren. Door zo’n reparatie gaat een telefoon langer mee. En dat is goed, want daardoor worden de grondstoffen die gebruikt zijn om de telefoon te maken, langer gebruikt.

Upgraden

Een houten stoel die niet meer bij je kamer past, kan met een likje verf nog heel wat jaren mee. Pimpen maar! Het kan ook met een saai, wit T-shirt dat je eigenlijk toch nooit aandoet. Na tie dye vind je dat shirt misschien wél leuk om weer te dragen. Kortom, door spullen die je eigenlijk niet meer leuk vindt aan te pakken, kun je ze langer gebruiken. En dat is beter dan telkens nieuwe spullen kopen, want voor nieuwe spullen zijn veel meer grondenstoffen nodig dan voor het pimpen van spullen die je al had. 

Vintage shopping of doorgeven

Koop jij wel eens iets tweedehands, bijvoorbeeld op de markt met Koningsdag of via Vinted of Marktplaats? Tweedehands kopen, ook wel vintage shopping genoemd, is een heel goed idee. Doordat spullen nog een tweede ronde mee gaan, worden de gebruikte grondstoffen optimaal gebruikt.

Ook belangrijk: spullen die je niet meer nodig hebt kun je een tweede leven geven door ze te verkopen of door te geven. Misschien gebeurt dat bij jou thuis al wel: draag jij wel eens een shirt dat eerder gedragen is door je broer, zus, neef of nicht? Dan ben je goed bezig!

Zuinig in gebruik en in grondstoffen

Heb je écht een nieuwe step of spijkerbroek nodig en kun je tweedehands niks vinden? Dan kom je toch in een winkel uit om een nieuw product te kopen. Kies dan wel voor een product dat zo duurzaam mogelijk gemaakt is. En kies voor producten die lang meegaan, doordat ze van goede kwaliteit zijn en doordat ze te repareren zijn. Als het bijvoorbeeld om een nieuwe koelkast gaat, dan is het ook nog belangrijk om te kiezen voor een exemplaar dat zuinig omgaat met energie.

Van bezit naar gebruik

Misschien heb je ze al wel eens zien staan in de stad: scooters die je even kunt huren via een app op je mobiele telefoon. Op steeds meer plekken duiken deze deelscooters op. En dat is goed nieuws: want waarom zouden we allemaal een scooter kopen, terwijl we ’m maar af en toe nodig hebben? Samen delen is een goed idee!

Overbodig!

Laten we geen grondstoffen meer verspillen aan spullen en verpakkingen die eigenlijk niet nodig zijn. Neem de banaan: moeder natuur heeft bananen voorzien van een stevige buitenkant om de eetbare binnenkant goed te verpakken. Het is dus helemaal niet nodig om een banaan in plastic te verpakken!

Gerelateerde doelen

Deel dit artikel