29 April 2021

Oude mobieltjes en laptops inzamelen met de E-waste Race

Is er bij jou thuis ook een la of doos te vinden die vol zit met oude apparaten? Met een mobiele telefoon die niet meer werkt, een wirwar aan kabels waarvan niemand weet waar ze voor zijn en een kapotte laptop? Veel oude en afgedankte elektronische apparaten, ook wel e-waste genoemd, blijven rondslingeren in huis of belanden bij het restafval. Dat moet anders. Want deze apparaten lijken misschien niets meer waard, toch bevatten ze waardevolle grondstoffen die opnieuw kunnen worden gebruikt.

Wist jij dat elektronisch afval de snelst groeiende afvalstroom wereldwijd is?

E-waste Race zet zich in om kleine oude apparaten in te zamelen. Het is een wedstrijd tussen scholen in een regio om zoveel mogelijk elektronisch afval bij mensen uit de buurt op te halen. Leerlingen uit groep 6, 7 en 8 leren eerst tijdens een gastles waarom het belangrijk is om elektronisch afval in te zamelen en gaan daarna zelf aan de slag. Van publiciteit tot inzameling: de scholieren doen alles zelf. Per race wordt er gemiddeld 14 duizend kilo afval ingezameld, met uitschieters naar wel 30 duizend kilo.

Hoe werkt het?

Tijdens een E-waste Race kunnen buurtbewoners hun rondslingerende elektronisch afval aanmelden op de website van E-waste Race. Na het maken van een afspraak, wordt het afval opgehaald door de leerlingen uit groep 6, 7 en 8 van de school. Er wordt bijgehouden hoeveel e-waste er ingezameld is per school op de website van E-waste Race. Elk apparaat is punten waard en de school die in vier weken het meeste e-waste inzamelt wint een toffe schoolreis. Zo maakt de E-waste Race het inzamelen van elektronisch afval leuk, leerzaam en gemakkelijk!

Oude mobieltjes en laptops inzamelen met de E-waste Race

Mee doen?

Iets voor jouw school? Op de website van de E-waste Race lees je alles over de challenge. Er is een overzicht met alle aankomende E-waste Races. Misschien kan jouw school nog wel mee doen!

Geen race, maar toch e-waste inleveren?

Je kunt jouw oude mobiel of die kapotte laptop inleveren bij een milieustraat, bij sommige supermarkten of bouwmarkten en bij een elektronicawinkel wanneer je een nieuwe apparaat aanschaft. In de afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal lees je meer over het inleveren van kapotte apparaten.

Gerelateerde doelen

Deel dit artikel