29 April 2021

Oude kleding, wat moet je er mee? De Textiel Race helpt!

Steeds meer Nederlanders scheiden hun afval. Supergoed natuurlijk, maar toch kan het nog veel beter. Bijvoorbeeld als het gaat om textiel. Nog veel te vaak worden oude kleren in de kliko gedumpt. Dat moet anders, want door kleding apart in te zamelen, kan het opnieuw gebruikt worden! De Textiel Race leert kinderen van groep 6, 7 en 8 hier alles over en daagt ze uit met een textiel-inzamel-wedstrijd.

Het maken van textiel kost heel veel grondstoffen. Er is bijvoorbeeld heel veel water nodig, voor één T-shirt wel 2.700 liter. Daar kun je 10.000 glazen mee vullen of 450 keer van douchen!

Het maken van textiel kost heel veel grondstoffen. Er is bijvoorbeeld heel veel water nodig, voor één T-shirt wel 2.700 liter. Daar kun je 10.000 glazen mee vullen of 450 keer van douchen!

Waarom inzamelen?

Omdat er zo veel grondstoffen nodig zijn, is het zonde als een kledingstuk maar een paar keer gedragen wordt. Het liefst draag je kleding zo veel mogelijk, zodat al dat water niet voor niets is gebruikt.

Maar wat als je een kledingstuk niet meer draagt? Een te kleine trui, een te korte broek en een verkleurd T-shirt: nog te vaak worden ze in de vuilnisbak gegooid. En dat terwijl deze oude kledingstukken vaak prima opnieuw kunnen worden gebruikt. Met opnieuw gebruikt bedoelen we twee dingen: of het kledingstuk kan gedragen worden door iemand anders of de stof van het kledingstuk kan opnieuw gebruikt worden. Dan kan er uiteindelijk weer een nieuw kledingstuk van worden gemaakt!

De Textiel Race

Tijdens de Textiel Race leren kinderen uit groep 6, 7 en 8 alles over textiel en over het inzamelen ervan. Daarnaast gaan de leerlingen ook zelf aan de slag met inzamelen. Verschillende scholen gaan de strijd met elkaar aan en verzamelen in hun wijk zo veel mogelijk textiel dat niet meer gebruikt wordt. De school die het meest inzamelt wint een schoolreis voor de hele klas.

Meedoen?

Iets voor jouw school? Op de website van de Textiel Race lees je alles over de challenge. Er is een overzicht met alle aankomende Textiel Races. Misschien kan jouw school nog wel mee doen!

Gerelateerde doelen

Deel dit artikel