19 May 2021

Nieuwe cijfers in de Wegwijzer: zo scoort Nederland op de Werelddoelen

Eens per jaar komt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) met een rapport over hoe het in Nederland gaat met de welvaart en onze voortgang op de 17 Werelddoelen. Dit rapport verschijnt telkens op de derde woensdag van mei. Deze dag noemen we ook wel Verantwoordingsdag. Het rapport, dat dit jaar maar liefst 230 pagina’s telt, staat bomvol cijfertjes, percentages en feiten. Het vertelt ons hoe het gaat met het behalen van de Werelddoelen en hoe Nederland ervoor staat vergeleken met andere EU-landen.

Alleen als je weet wat er aan de hand is in de wereld, kun je actie ondernemen!

Nieuwe cijfers in de Wegwijzer

Het dikke rapport van het CBS is best ingewikkeld (en saai). Omdat wij het belangrijk vinden dat de cijfers uit het rapport voor iedereen – en in het bijzonder voor kinderen – te begrijpen zijn, maakten we in 2018 voor het eerst de 17 doelen Wegwijzer. In de Wegwijzer reis je langs 17 doelen die van de wereld een fijnere plek moeten maken. We vertellen je waar de doelen over gaan en hoe we er voorstaan. Belangrijk, want alleen als je weet wat er aan de hand is in de wereld, kun je actie ondernemen. Als kind heb je misschien nog geen stemrecht, maar je hebt wel een stem en iets te zeggen over de toekomst!

Wij werken elk jaar op Verantwoordingsdag de Wegwijzer bij met de nieuwste cijfers van het CBS. Vandaag, op woensdag 19 mei 2021, hebben we dat weer gedaan. Zo weet jij precies hoe het nu gaat met Nederland en de 17 Werelddoelen!

Alvast wat feitjes op een rij

Werelddoel #7 – Schone energie
Nederland stopt steeds meer geld in duurzame energie en energie besparen.

Werelddoel #14 – Oceanen en rivieren
De clean water index van het Nederlandse kustwater is 45,5. Een score van 100 betekent ‘helemaal schoon’. Hiermee is ons land 16de van de 22 landen in de EU waar dit gemeten is.

Werelddoel #9 – Infrastructuur & innovatie
Steeds meer mensen rijden in een elektrische auto. In 2012 was 0,9% van alle auto’s elektrisch, in 2020 is dat gestegen tot 5,9%.

Werelddoel #2 – Geen honger
Van alle landbouwgrond in Nederland was 3,8% in 2019 biologisch. Daarmee staan we van de 28 Europese landen op de 22e plek. 

Werelddoel #10 – Gelijke kansen
Bijna 44% van alle Nederlanders (15+) doet wel eens vrijwilligerswerk via een organisatie of vereniging. Daarmee staan we op de eerste plek in Europa!

Wil je meer feiten en cijfers? Ga dan naar de Wegwijzer en bekijk hoe we scoren op de verschillende Werelddoelen.

Deel dit artikel