18 May 2022

De 17 doelen Wegwijzer is bijgewerkt! Zo scoort Nederland nu op de 17 Werelddoelen.

Eens per jaar komt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) met een rapport waarin je kunt lezen hoe het in Nederland gaat. Het rapport gaat over onze welvaart (hoe fijn is het in ons land) en onze voortgang op de 17 Werelddoelen. Dit rapport verschijnt telkens op de derde woensdag van mei. Deze dag noemen we ook wel Verantwoordingsdag. Het rapport, dat dit jaar maar liefst 179 pagina’s telt, staat bomvol cijfertjes, percentages en feiten. Het vertelt ons hoe het gaat met het behalen van de Werelddoelen en hoe Nederland ervoor staat vergeleken met andere EU-landen.

Alleen als je weet wat er aan de hand is in de wereld, kun je actie ondernemen!

Nieuwe cijfers in de Wegwijzer

Het dikke rapport van het CBS is best ingewikkeld (en saai). Omdat wij het belangrijk vinden dat de cijfers uit het rapport voor iedereen – en in het bijzonder voor kinderen – te begrijpen zijn, maakten we in 2018 voor het eerst de 17 doelen Wegwijzer. In de Wegwijzer reis je langs 17 doelen die van de wereld een fijnere plek moeten maken. We vertellen je waar de doelen over gaan en hoe we er voorstaan. Belangrijk, want alleen als je weet wat er aan de hand is in de wereld, kun je actie ondernemen. Als kind heb je misschien nog geen stemrecht, maar je hebt wel een stem en iets te zeggen over de toekomst!

Wij werken elk jaar op Verantwoordingsdag de Wegwijzer bij met de nieuwste cijfers van het CBS. Dat hebben we vandaag, op woensdag 18 mei 2022, dus weer gedaan. Zo weet jij precies hoe het nu gaat met Nederland en de 17 Werelddoelen!

Alvast wat feitjes op een rij

Werelddoel #9 – Infrastructuur & innovatie
In Nederland heeft bijna iedereen toegang tot internet. We staan daarmee bovenaan in Europa.

Werelddoel #7 – Schone energie
Nederland stopt steeds meer geld in duurzame energie en energie besparen.

Werelddoel #12 – Duurzame productie en consumptie
Bedrijven gooiden in 2020 minder weg dan in 2019. Dat geldt niet voor de mensen thuis. Daar werd in 2020 meer weggegooid dan het jaar ervoor, gemiddeld 583 kilo afval per persoon.

Werelddoel #8 – Eerlijke en sociale economische groei
We hebben met 4,2% in 2021 een lage werkloosheid in Nederland, vergeleken met veel andere Europese landen. Heel veel mensen tussen de 15 en 75 jaar werken (70,4%).

Werelddoel #10 – Gelijke kansen
Bijna een kwart van de Nederlanders maakt zich zorgen om zijn of haar financiële toekomst.

Werelddoel #3 – Goede gezondheid voor iedereen
In 2021 vond 80,5% van de Nederlanders (12+) zijn of haar eigen gezondheid (zeer) goed.

Wil je meer feiten en cijfers? Ga dan naar de Wegwijzer en bekijk hoe we scoren op de verschillende Werelddoelen.

Deel dit artikel